Istorijski institut

Kontakt

Adresa
Knez Mihailova 36/II
Beograd
11000
Srbija
El. pošta
Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.
Telefon
+ 381 11 2181 589, + 381 11 2638 418
Veb sajt

Druge informacije

Druge informacije

Upravnik biblioteke: Slavica Merenik

Bibliotekar: Milica Jovančićević

Radno vreme: radnim danima 9.00-15.00

 

Biblioteka Istorijskog instituta je specijalna biblioteka zatvorenog tipa, koja ima za cilj prikupljanje, obradu, čuvanje i korišćenje bibliotečke građe kao i pružanje informacija i podataka  iz oblasti istorijske i njoj srodnih nauka.

Ukupan fond Biblioteke čini preko 40.000 knjiga i blizu 450 naslova domaćih i oko 270 stranih periodičnih publikacija.

Biblioteka se nalazi se u sastavu Instituta od njegovog osnivanja. Formirana je ciljem da bude dobro opremljena priručna biblioteka, ali je ubrzo brojala nekoliko hiljada naslova zahvaljujući tome što se nekoliko velikih biblioteka slilo u njen fond. To se odnosi na celokupnu bogatu zbirku Stanoja Stanojevića, Jovana Tomića, a kasnije i drugih među kojima su zbirke Viljema Bukšega, Mihajla Ristića i Save Kosanovića.
S obzirom da se istraživači u Istorijskom institutu bave proučavanjem istorije srpskog naroda i njegovih veza sa južnoslovenskim i ostalim balkanskim narodima od ranog srednjeg veka do 1918. godine, glavni deo fonda Biblioteke čine publikacije iz ove oblasti na gotovo svim savremenim evropskim, kao i starim jezicima. Biblioteka ima zbirku starih i retkih knjiga, i vrednu zbirku istorijsko-geografskih karata. Bogat je i fond referentne literature (rečnici, leksikoni, enciklopedije, bibliografije). Fond se proširuje razmenom sa 54 domaće i 64 strane institucije.