Elektrotehnički institut „Nikola Tesla“

Kontakt

Adresa
Koste Glavinića 8a
Beograd
11000
El. pošta
Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.
Telefon
+381 11 3952 038
Faks
+381 11 369 0823
Veb sajt

Druge informacije

Druge informacije

Bibliotekar: Tatjana Jugović Repajić

Katalog: https://plus.sr.cobiss.net/opac7/bib/search?db=eint

Digitalni repozitorijum: https://zenodo.org/communities/ieent/

 

Biblioteka Instituta pratila je osnivanje Instituta kao naučno istraživačke ustanove. U toku svog postojanja imala je puno uspona ali i padova. Kad se govori o padovima može se govoriti o situaciji iz devedesetih godina kad je uvelike smanjen priliv novonabavljenih knjiga i časopisa.. Međutim situacija se počela popravljati tako da u 2004. godini dolaze svetliji momenti za biblioteku ili oni tzv. usponi.

Kada je na Dan Narodne biblioteke Srbije 28. februara 2003. godine promovisan je javno dostupan Uzajamni katalog Republike Srbije biblioteka je sa nestrpljenjem čekala da i sama postane deo projekta. Uključivanje u sistem je zahtevalo obuku i dobivanje licence katalogizatora što je urađeno tokom 2004. godine.

Biblioteka je počela da radi na obradi postojećeg fonda, kojeg čini više od 8000 naslova. Istovremeno u prethodnom periodu nabavljen je veliki broj monografskih naslova stranih izdavača koji su uneseni u bazu podataka i mogu se pogledati na internet adresi Virtuelne biblioteke Srbije. Kako se nalazimo i vremenu digitalne biblioteke tako je Narodna biblioteka Srbije uz finansijsku potporu Ministarstva za nauku i zaštitu životne sredine otvorila Internet portal Kobson se može naći veliki broj naslova u elektronskom obliku. Budući da se Institut nalazi na Akademskoj mreži pristup ovom portalu ne traži nikakve posebne dozvole osim što se poddrazumeva da će se pridržavati pravila korišćenja istaknuta na njihovoj internet strani. Osim toga Biblioteka Instituta je pretplaćena na veliki broj stranih i domaćih časopisa koji pokrivaju oblasti sa kojima se Institut bavi u neizbežnoj papirnoj formi. Strani naslovi časopisa na koje je biblioteka pretplaćena ne mogu se naći na Internet portalu Kobson.

Biblioteka takođe u svom fondu čuva i redovno nabavlja mnoge domaće SRPS standarde kao i međunarodne IEC standarde koji regulišu oblasti kojima se Institut bavi. Biblioteka Instituta također učestvuje u izdavačkoj delatnosti Instituta pa tako redovno pomaže u izdavanju Zbornika radova, Godišnjih izveštaja Instituta kao i stručnih monografija naših naučnih radnika.