Etnografski institut SANU

Kontakt

Adresa
Knez Mihailova 36/IV
Beograd
11000
Srbija
El. pošta
Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.
Telefon
+381 11 2636-804, +381 11 2636-987
Veb sajt

Druge informacije

Druge informacije

Bibliotekar: Biljana Milenković Vuković, dipl. bibliotekar savetnik

Institucionalni repozitorijum: http://dais.sanu.ac.rs/handle/123456789/912

Radno vreme sa spoljnim korisnicima

Utorak: 11.00 – 13.30

Sreda: 11.00 – 13.30

 

Biblioteka Etnografskog instituta SANU je naučno-stručna biblioteka koja, zajedno sa Centralnom bibliotekom SANU, bibliotekama Katedre za etnologiju i antropologiju na Filozofskom fakultetu i Etnografskim muzejem predstavlja centar etnološko-antropološke literature u Srbiji. Njena primarna uloga je da zadovoljava potrebe naučnoistraživačkog, stručnog i projektnog rada, uz poštovanje načela bibliotečko-informacione delatnosti. Namenjena je, pre svega, zaposlenim istraživačima u Institutu i stipendistima, ali i akademicima, naučnim radnicima i saradnicima drugih instituta, nastavnom osoblju sa fakulteta, studentima i svim građanima koji traženu literaturu mogu da dobiju samo u Etnografskom institutu SANU.

Biblioteka Etnografskog instituta počela je sa radom odmah po osnivanju Instituta, septembra 1947. godine, kao priručna biblioteka. Na to nam ukazuje i prva knjiga, kupljena i upisana pod brojem jedan u Inventar knjiga i atlasa, već 29. septembra 1947. godine. Bibliotečki fond, u početku popunjavan kupovinom i publikacijama dobijenim na poklon, najviše od Srpske akademije nauka i Etnografskog muzeja u Beogradu, Vojvođanskog muzeja u Novom Sadu, Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu, ali i drugih darodavaca, već 1950. godine brojao je preko 3600 svezaka, knjiga i časopisa. Iste godine zaposlena je i prva bibliotekarka, istoričarka umetnosti Emilija Cerović. Godine 1952. biblioteka je smeštena u zasebne prostorije. Kasnije uspostavljena razmena sa srodnim naučnim i kulturnim institucijama u zemlji i inostranstvu, nastavljena je do danas. Nabavna politika bibliotečke građe usklađuje se sa potrebama Instituta i korisnika. Nabavka i popunjavanje fonda sa stranim serijskim naučnim publikacijams obavlja se i putem koordinirane nabavke (KORDI), koju finansira Ministarstvo za nauku, a sprovodi ga Narodna biblioteka Srbije.

Biblioteka raspolaže osnovnim fondom domaćih i stranih monografskih publikacija i periodikom iz oblasti etnografije, etnologije, antropologije, folklora, antropogeografije i srodnih disciplina.

Zbirka audiovizuelnog materijala, ustanovljena u novije vreme, sastoji se od CD-ROM-ova, video i audio kaseta.

U okviru posebnih fondova, Biblioteka Etnografskog instituta SANU poseduje vrednu zbirku stare i retke knjige. Sa preko stotinu primeraka ove dragocene građe, zabeležene i evidentirane u Biblioteci i nadležnim institucijama kulture, propisano čuvane i zaštićene, svrstana je u sam vrh među bibliotekama naučnoistraživačkih instituta i ustanova. Više od pet stotina geografskih karata i isto toliko etnografskih crteža i akvarela akademske slikarke Olge Benson, dvadesetčetiri hiljade, na pisaćoj mašini prekucanih rukopisa narodnih pesama, zabeleženih tokom višegodišnjih terenskih istraživanja i ostala različita rukopisna građa, upotpunjuju vrednost bibliotečko-dokumentacionog fonda Etnografskog instituta SANU.