Institut za srpski jezik SANU

Kontakt

Adresa
Đure Jakšića 9
Beograd
11000
Srbija
El. pošta
Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.
Telefon
+381 11 2635590

Druge informacije

Druge informacije

Bibliotekar: Vladimir Živanović

Digitalni repozitorijum: http://dais.sanu.ac.rs/handle/123456789/905

Radno vreme za rad sa spoljnim korisnicima je od 10 do 14 časova.

 

Biblioteka Instituta za srpski jezik SANU je specijalizovana naučno-stručna biblioteka. Sastoji se od centralne i od nekoliko manjih projekatskih biblioteka. Građa biblioteke je raznovrsna. Pored stručne lingvističke literature sadrži i veliki broj dela iz oblasti srpske kulture, od opšteg kulturnog značaja za srpski narod.

Biblioteka je nastala tokom osnivanja projekta izrade velikog Akademijinog Rečnika srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika, krajem 19. veka. Tokom vremena biblioteci su pridruživani razni fondovi, na primer deo biblioteke akademika Jovana Tomića. Najnovija kolekcija knjiga i časopisa koju je biblioteka nabavila jeste deo lične biblioteke istaknutih srpskih lingvista akademika Milke i Pavla Ivića kao i leksikografsku biblioteku Jovana Ćirilova.

Fond centralne biblioteke broji preko 15.000 tomova monografske literature kao i brojne časopise od kojih mnogi imaju izuzetnu vrednost, kao što su kompletirane sveske časopisa Brankovo kolo, Bosanska vila i Letopis Matice srpske. Takođe, projekatske biblioteke poseduju ne mali broj monografske građe, periodičnih publikacija i drugu stručnu literaturu.

Pored ispunjavanja osnovnih stručnih potreba saradnika ISJ SANU u njihovom naučnoistraživačkom radu, misija biblioteke je i da pomogne akademicima, naučnicima iz drugih instituta, profesorima fakulteta i ostalim zainteresovanim osobama koje imaju potrebu za literaturom biblioteke ISJ SANU.

Biblioteka učestvuje u formiranju Digitalne arhive izdanja SANU – DAIS, zajedničkog digitalnog repozitorijuma Srpske akademije nauka i umetnosti i njenih instituta.