Jedinstvena identifikacija autora: ResearcherID, Scopus Author ID, ORCID

U akademskim bazama podataka ponekad je teško identifikovati autore, naročito u slučajevima kada su kombinacija imena i prezimena česte, ili se radi o naučnicama koje su promenile prezime. Jedinstvena identifikacija može biti problem čak i kod autora čija imena nisu tako česta, ali su tokom karijere više puta menjali afilijaciju. Zato se relativno često dešava da u akademskim bazama podataka radovi jednog naučnika greškom budu pripisani drugom, što stvara pogrešnu sliku o njihovom učinku i uticaju.

Šta raditi u tim slučajevima?

Na ovom predavanju biće reči o tome zašto dolazi do grešaka u indeksnim i drugim akademskim bazama podataka i kako se te greške mogu ispraviti.

Objasnićemo kako se identifikacija autora može olakšati uz pomoć servisa kao što su ResearcherID i ORCID i pokazaćemo kako se uređuju profili na ovim servisima.

 

Predavanje je deo edukativnog programa namenjenog istraživačima.

Uslovi za realizaciju predavanja: pristup internetu i projektor

Trajanje: 60-90 minuta

Predavač: Milica Ševkušić, Institut tehničkih nauka SANU

Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.; 011/26 36 994, lokal 103

 

 

Creative Commons License
Jedinstvena identifikacija autora: ResearcherID, Scopus Author ID, ORCID by Milica Ševkušić is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

 

Održana predavanja

21. maj 2015, Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu

 

 

Održane radionice

 

8. jul 2015, Institut za nuklearne nauke „Vinča“

17. februar 2016, Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“

10. decembar 2018, Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad