O nama

Sekcija bibliotekara i knjižničara Zajednice instituta Srbije je dobrovoljno, neprofitno, nevladino i nepolitičko strukovno udruženje bibliotekara i knjižničara zaposlenih u bibliotekama naučnih i istraživačko-razvojnih instituta. Osnovana je u jesen 2012. godine.

Ciljevi Sekcije su da:

-       doprinosi unapređivanju naučnoistraživačkog rada u Srbiji;

-       doprinosi unapređivanju bibliotečko-informacione delatnosti u Srbiji;

-       radi na umrežavanju ovih biblioteka u cilju efikasnije i intenzivnije razmene informacija, usvajanja zajedničkih standarda, uspešnije organizacije rada i rešavanja zajedničkih problema.

Zadaci Sekcije su da:

-       aktivno učestvuje u unapređivanju bibliotečko-informacione delatnosti i širenju svesti o značaju biblioteka i njihovom očuvanju;

-       organizuje saradnju između članica Sekcije i međusobnu pomoć;

-       organizuje seminare i predavanja sa ciljem stalnog stručnog usavršavanja svojih članova i razmeni informacija;

-       organizuje seminare i predavanja sa ciljem informisanja istraživača iz Zajednice o novinama u bibliotečko-informacionoj delatnosti, relevantnim za naučnoistraživački rad;

-       zastupa profesionalne interese bibliotekara i knjižničara zaposlenih u bibliotekama naučnih i istraživačko-razvojnih instituta;

-       podstiče i pruža pomoć u formiranju i održavanju naučnih biblioteka;

-       aktivno radi na stalnom usavršavanju standarda bibliotečko-informacione delatnosti;

-       sarađuje sa drugim strukovnim, nacionalnim i međunarodnim udruženjima;

-       širi članstvo.

Članovi Sekcije su bibliotekari i knjižničari zaposleni u institutima koji su članovi Zajednice instituta Srbije, bez obzira na veličinu biblioteke.

U rad Sekcije mogu se uključiti, kao pridruženi članovi, i bibliotekari i knjižničari zaposleni u naučnim i istraživačko-razvojnim institutima koji nisu članovi Zajednice.

 

Sekcija bibliotekara i knjižničara ZIS se zahvaljuje Predsedništvu Zajednice instituta Srbije i svim njenim članovima na podršci. Posebnu zahvalnost dugujemo Matematičkom institutu SANU, Etnografskom institutu SANU i Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, koji su nam ustupili prostor za sastanke, kao i Institutu tehničkih nauka SANU, koji nam je obezbedio hosting ovog sajta.