Projekat tržišta rada „Prva šansa”

Autor: Biljana Albahari

 

Tržište rada je tokom poslednjih nekoliko godina raspisivalo konkurse za nezaposlena lica, kojima je nuđeno sticanje prakse i mogućnost polaganja stručnog ispita. Pošto su koleginice iz drugih biblioteka više puta isticale kako su izuzetno zadovoljne tim projektom, ove godine je Institut za filozofiju i društvenu teoriju podneo zahtev za pomenuti konkurs. Konkurs je objavljen u maju i već krajem meseca, posle obavljenih intervuja, u zajedničkoj biblioteci Instituta društvenih nauka i Instituta za filozofiju i društvenu teoriju počela je da radi Zorica Nedeljkov Srbinoski, knjižničar.

Od samog početka angažovanja, Zorica vredno radi na otpisu knjiga, što je izuzetno zahtevan i mukotrpan posao. Počela je sa proverom zaduženja i proverom stanja u fondu, pronalaženjem kataloških listića i njihovim izdvajanjem iz kataloga, stavljanjem napomena u inventarnu knjigu i knjigu signatura, te pravljenjem konačnih spiskova otpisanih knjiga koje će potpisati i overiti bibliotečka komisija.

Osim toga, više puta je sa koleginicama iz biblioteke odlazila u magacin, ulagala knjige na police ili donosila naručene knjige, pa je tako stekla iskustvo vezano za načine smeštanja knjiga na police. Uz sve tekuće poslove koji se obavljaju u biblioteci, zajedno sa studentima Filozofskog fakulteta koji su tokom leta bili na praksi, napravila je spiskove za oko 400 knjiga koje su odvojene za poklone drugim bibliotekama i skenirala je desetaak godišta časopisa Filozofija i društvo. Prošla je obuku u vezi sa Partnerskim programom Gugl knjige, koju je održala Milica Ševkušić, bibliotekar Instituta tehničkih nauka SANU, u našoj biblioteci, i nekoliko knjiga je sama postavila na Google books. Uz instrukcije bibliotekarki koje su stalno zaposlene u biblioteci naučila je da koristi bibliotečke baze i servise (Cobiss, Kobson, Srpski citatni indeks). Zajedno sa koleginicama iz biblioteke bila je na nekoliko predavanja u Univerzitetskoj biblioteci, te na predavanjima i sastancima koje organizuje naša Sekcija.

U toku je priprema za Sajam knjiga, koju će najvećim delom uraditi Zorica (odvojiti knjige, napraviti spiskove sa cenama, dopuniti brošure i liflete itd.).

Zoričin raniji rad i iskustvo u knjižari Plato od neprocenjivog je značaja i za rad u biblioteci, pogotovo kad je u pitanju nabavka i prodaja knjiga.

Radom Zorice Nedeljkov Srbinoski izuzetno zadovoljni i najsrdačnije je preporučujemo kao vrednu saradnicu, koleginicu i veoma prijatnu i kulturnu osobu. Ovuom prilikom na našem sajtu postavljamo i njen CV, kako bismo joj pomogli da što pre nađe odgovarajući posao.

 

20. septembar 2013.