Politika privatnosti

Institut tehničkih nauka SANU (u daljem tekstu ITN SANU) primenjuje politiku privatnosti u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti i Opštom uredbom EU o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR). Politikom privatnosti ITN SANU štiti korisnike ovog veb-sajta.

U skladu sa aktuelnim zakonodavstvom, Politika privatnosti pruža informacije o tome kako se prikupljaju, koriste, štite, čuvaju, dele i uništavaju lični podaci prikupljeni preko ovog veb-sajta. Korišćenjem ovog veb-sajta slobodnom voljom dajete saglasnot za prikupljanje I korišćenje Vaših ličnih podataka u skladu sa ovom Politikom privatnosti.

 

Šta su lični podaci?

„Lični podaci” su informacije na osnovu kojih se određena osoba može direktno ili indirektno identifikovati, bilo na osnovu samo tih podataka, ili na osnovu tih podataka i drugih dostupnih informacija.

 

Koje podaci se prikupljaju?

Ovaj veb-sajt prikuplja standardne informacije kao što su:

  • IP adresa,
  • operativni sistem,
  • tip pretraživača,
  • jezik,
  • lokacija (ukoliko je praćenje lokacije uključeno na uređaju sa kog pristupate),
  • vreme pristupa,
  • pregledane strane.

Podaci se prikupljaju automatski, kada koristite veb-sajt. Kada posetite naš veb-sajt, server beleži podatke o korišćenju, ali ne prepoznaje i ne snima nikakve lične podatke. Na osnovu prikupljenih podataka nije moguće identifikovati konkretne osobe.

 

Kako se prikupljaju podaci?

Navedeni podaci se prikupljaju automatski, kada posetite ili napustite veb-sajt.

Analiza korišćenja veb-sajta vrši se i uz pomoć servisa Google Analytics i Google Search Console. Google Analytics generiše statističke podatke o korišćenju veb-sajta uz pomoć kolačića koji se pohranjuju na računaru korisnika.

 

Svrha prikupljanja i obrade podataka

Automatski prukupljeni i pohranjeni podaci koriste se prilikom rešavanja tehničkih problema, tehničkog usavršavanja veb-sajta, kao i za praćenje posećenosti.

 

Koliko dugo se podaci čuvaju?

Prikupljeni podaci se čuvaju 14 meseci, a nakon toga se brišu. Imajući u vidu da na osnovu prikupljenih podataka nije moguće identifikovati konkretne osobe, ITN SANU nije u mogućnosti da izađe u susret pojedinačni zahtevima za uklanjanje podataka pre isteka ovog roka.

 

Bezbednost podataka

ITN SANU preduzima odgovarajuće mere bezbednosti u cilju zaštite podataka od neovlašćenog pristupa, korišćenja, gubitka ili objavljivanja.

 

Ko je zadužen za zaštitu podataka o ličnosti?

Sva pitanja u vezi sa obrađivanjem Vaših podataka o ličnosti, uključujući i ostvarivanje Vaših prava možete uputiti na adresu Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.

Nadležni organ za zaštitu podataka u Srbiji je

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti
Bulevaru kralja Aleksandra 15
11000 Beograd, Srbija
https://www.poverenik.rs

Na podatke koje prikupljaju servisi Google Analytics i Google Search Console primenjuje se politika privatnosti kompanije Google: http://www.google.com/privacypolicy.html.

 

Da li se podaci dele sa trećim licima?

Podaci koje prikuplja ITN SANU koriste se isključivo u one svrhe zbog kojih su prikupljeni i neće biti dostupni trećim licima, niti će se koristiti u komercijalne svrhe.

Podaci koje prikupljaju servisi Google Analytics i Google Search Console koriste se u skladu sa politikom privatnosti kompanije Google: http://www.google.com/privacypolicy.html

Ako je to neophodno za ostvarivanje pravne zaštite pravnih interesa Instituta, ITN SANU može da omogući pristup podacima državnim organima u skladu sa zakonom.

 

Društvene mreže

Ovaj veb-sajt koristi aplikacije koje omogućavaju lako deljenje sadržaja na društvenim mrežama. Lične podatke ili druge informacije koje podelite na društvenim mrežama uz pomoć ovih aplikacija mogu da pročitaju, prikupljaju ili koriste korisnici društvenih mreža, nad kojima nemamo kontrolu. Zbog toga ITN SANU ne može biti odgovoran za korišćenje, zloupotrebu ili neprikladnu upotrebu bilo kog ličnog podatka ili drugih informacija koje ste podelili na taj način.

 

Izmene politike privatnosti

Pravila o privatnosti se periodično revidiraju. Zadržavamo pravo da bez prethodnog informisanja korisnika izmenimo ili ažuriramo delove politike privatnosti podataka.

Predlažemo da povremeno posetite ovu stranu kako biste se informisali o načinu na koji koristimo i štitimo Vaše podatke.