Institut društvenih nauka

Kontakt

Adresa:
Kraljice Natalije 45
(Narodnog fronta 45)
Beograd
11000
Srbija
El. pošta:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Telefon:
+381 11 3614067

Ostale informacije

Ostale informacije:

Bibliotekari: mr Vesna Jovanović i Biljana Albahari

 

Radno vreme biblioteke:

Za saradnike Instituta od 10-15 časova svakog radnog dana
Za spoljne korisnike ponedeljkom i petkom od 11-15 časova
.

 

Biblioteka je osnovana 1957. godine kao posebna jedinica u okviru Odeljenja za dokumentaciju. Za 50 godina postojanja kupovinom, razmenom i poklonima biblioteka je formirala knjižni fond od 136.000 primeraka domaćih i stranih monografija i serijskih publikacija.

Osnovni fond biblioteke čini oko 65.000 naslova monografija, zatim priručnici (enciklopedije, rečnici, godišnjaci, bibliografije) i domaći i strani časopisi. Poseban deo fonda predstavlja 35.000 knjiga koje je ova biblioteka preuzela nakon gašenja Ekonomskog instituta FNRJ i kompleti stručnih časopisa dobijenih na poklon od „Fordove fondacije“. Sa tako velikim fondom ova biblioteka predstavlja jednu od najbogatijih specijalizovanih biblioteka iz oblasti društvenih nauka.

Korisnici biblioteke su svi zaposleni naučni radnici i stručni saradnici Instituta društvenih nauka i Instituta za filozofiju i društvenu teoriju. S obzirom da je reč o specijalizovanoj biblioteci otvorenog tipa, veoma bogatoj teorijskom literaturom iz oblasti sociologije, filozofije, politikologije, ekonomije, prava, istorije, demografije i dr., usluge ove biblioteke koriste i brojni saradnici Beogradskog univerziteta, profesori, asistenti, magistranti, doktoranti i studenti kao i saradnici drugih naučnih instituta. Biblioteka ostvaruje saradnju sa Narodnom bibliotekom Srbije, Univerzitetskom bibliotekom i drugim srodnim bibliotekama.

Osnovne informacije korisnici biblioteke mogu dobiti preko nekoliko vrsta kataloga. Glavni je abecedni (lisni) katalog autora i naslova, predmetni (zatvoren 1972), katalog serijskih publikacija, ustanovski katalog, katalog ruskih i bugarskih publikacija, katalog tzv. ekonomskog fonda i elektronski katalog.

Prelaskom na elektronsku obradu lisni katalog je zatvoren, mada on i dalje predstavlja osnovni izvor informacija. U bibliografskoj bazi (MMARC 5) su u elektronskoj formi obrađene publikacije nabavljene posle 1995. godine. Takođe su u ovoj bazi obrađene i neke starije publikacije koje se često koriste.

U biblioteci postoje tri računara koja imaju on-line pristup preko akademske mreže tako da se može vršiti pretraživanje svih elektronski dostupnih bibliotečkih fondova u zemlji preko uzajmne bibliografsko-kataloške baze podataka COBIB.SR.

Poslednjih godina preko KOBSON-a (Konzorcijum biblioteka Srbije za objedinjenu nabavku) omogućen je pristup elektronskim izdanjima stranih časopisa i knjiga preko različitih servisa i baza.