Sekcija muzejskih bibliotekara i knjižničara MDS organizovala je predavanjе „Fenomen plagiranja nekad i sad“. Tatjana Brzulović Stanisavljević, MA, bibliotekar savetnik i načelnica Sektora nabavke i obrade u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“, održala je ovo predavanje 28. februara 2014. godine u prostoru Galerije-Legata Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića.

 

Na predavanju je objašnjeno šta je u osnovi plagijarizam, a šta nije, kada se javlja, koji su uzroci, kako se grupiše i kako se može sprečiti.

Posebna pažnja je usmerena na sve prisutniji problem plagiranja u akademskim krugovima. Činjenica je da se u Srbiji prepisuju domaći zadaci još od petog razreda osnovne škole, zatim maturski, seminarski, diplomski. Razvoj tehnologije u savremenom društvu omogućava kopiranje tuđih dela veoma lako i brzo, te plagijata ima u svim oblastima. Uz specijalizovane softvere otkrivanje plagijata je lako, zadati tekst poredi se sa svim tekstovima koji se trenutno nalaze na mreži. Besplatni softveri, kao što je, na primer DocCop, vrši testiranje teksta od 1000 reči onlajn i šalje rezultat u roku od nekoliko minuta (www.doccop.com). U Velikoj Britaniji 98% univerziteta upotrebljava kompjuterski program Turnitin kojim analiziraju svaki sumnjivi rad akademaca.

 

Prezentaciju sa predavanja možete preuzeti ovde.

Loading...

Creative Commons License
Fenomen plagiranja nekad i sad by Tatjana Brzulović Stanisavljević is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Serbia License.

 

28. februar 2014.