Jedan od glavnih parametara za еvaluaciju naučnih radova istraživača je citatni index. U zavisnosti od citiranosti autora dobija se i naučno zvanje. Naukometrija se bavi merenjem, procenom  i ocenom naučnog rada  istraživača. Potrebno je samo da se urednici naučnih  časopisa   pridržavaju   kriterijuma koje  propisuje ISI  Thompson Scientific. Thompson Reuters Impact Factor - TRIF je  veoma rasprostranjen u zemljama Zapadne Evrope.

Nedostaci ovakvog vrednovanja su brojni, a neki od ključnih jesu sporost i vrednovanje časopisa prema citiranosti najnovijih radova, a ne vrednovanje individualnog rada istraživača.

Nova era digitalizacije otvorila je i nove mogućnosti istraživačima. Naučna zajednica je tradicionalno publikovanje preselila na online publikovanje, a nastanak društvenih mreža, naučnih blogova, kao i citatnih i web alata omogućio je brzu razmenu i deljenje naučnih informacija. Kao odgovor na ovu pojavu, usledio nastanak novog načina merenja individualnog rada istraživača - altmetrije. Altmetrija predstavlja aplikacije otvorenog pristupa (Altmetrics – Article Level Metrics, Logotto, Total Impact, Plum Metrics)  koje prikupljaju podatke o količini viđenih, sačuvanih i deljenih  naučnih radova, uz podatke o količini kometara, diskusiji i citiranju  naučnih web izvora.

 

Uslovi za realizaciju predavanja: pristup internetu i projektor
Trajanje: 30–45 minuta
Predavač: Ana Ivković, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., 011/20 67 162

http://www.slideshare.net/AnaIvkovic/o-naukometriji-i-altmetriji-ana-ivkovic-2909-sep-2016-66597408

 

 

Održana predavanja

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, 29. septembar 2016.