U sredu 16. jula 2014. godine u saradnji Vikimedije Srbije i Fondacije Medija centar u Beogradu, u prostorijama Medija centra Beograd, održana je tribina za profesionalne novinare i urednike medija:

 

CREATIVE COMMONS – KREATIVNOST I DRUŠTVO ZNANJA

 

Fokus tribine je predstavljanje otvorenih međunarodnih pravnih standarda – Creative Commons licenci i značaja ove javne i besplatne standardizacije u procesu unapređenja transparentnosti, promocije i protoka kreativnih sadržaja u savremenom svetu, i pokretanje rasprave o intelektualnoj svojini i otvorenim oblicima intelektualne interakcije u digitalnim uslovima.

 

P R O G R A M

 

AUTORSTVO I MEDIJI U DRUŠTVU ZNANJA

Nevenka Antić, Creative Commons Serbia, Vikimedija Srbije

 

EUROPEANA LIBRARIES I EUROPEANA NEWSPAPERS – PROJEKTI KAO

PRIMER OTVORENOSTI U KULTURI: iskustvo Univerzitetske biblioteke

dr Stela Filipi Matutinović, Nataša Dakić, Jelena Andonovski,

Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković”, Beograd

 

VODIČI UNIVERZITETSKE BIBLIOTEKE “SVETOZAR MARKOVIĆ”

Aleksandra Popović, Sanja Antonić, Dejana Kavaja Stanišić,

Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković”, Beograd

 

DEBATA

 

Moderacija: Milica Ševkušić, Biblioteka Instituta tehničkih nauka SANU

 

 

Nacionalne Creative Commons (CC) licence su, po pravilima međunarodnopravne CC procedure, međunarodno priznate 2007. godine, kada su zvanično postale sastavni deo sistema CC licenciranja. Na ovaj način, obezbeđeno je važenje nacionalnih licenci u celom svetu, a autorima i nosiocima prava iz Srbije, omogućeno besplatno licenciranje dela pod odgovarajućim unapred izabranim uslovima. Detaljnije informacije o projektu nalaze se na veb sajtu Creative Commons Srbije.

Vikimedija Srbije je nezavisno nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje, osnovano na neodređeno vreme, radi razvoja slobodnog znanja. Udruženje je zvanični nacionalni partner Zadužbine Vikimedija i Creative Commons.