Autorska prava i politike samoarhiviranja

U okviru sastanka Sekcije bibliotekara i knjižničara Zajednice instituta Srbije održanog 13. maja 2013. godine, saradnici Matematičkog instituta SANU predstavili su projekte digitalizacije koji se realizuju u ovom institutu: Dr Zoran Ognjanović je govorio o istorijatu digitalizacije u Matematičkom institutu SANU i aktivnostima Nacionalnog centra za digitalizaciju. Aleksandar Mihajlović je predstavio projekat Serbia-Forum, a Jakob Salom je govorio o mogućnostima za uključivanje institucija u projekat Serbia-Forum i objasnio proceduru saradnje sa Matematičkim institutom u radu na tom projektu.

Glavni cilj Nacionalnog centra za digitalizaciju (NCD), od pokretanja 2002. godine, je forimiranje konzorcijuma vodećih domaćih kulturnih i istraživačkih institucija uključenih u digitalizaciju nasleđa. Trenutno, konzorcijum uključuje Matematički institut SANU, Matematički fakultet, Beograd, Narodnu biblioteku Srbije, Narodni muzej iz Beograda, Arheološki institut, Arhiv Srbije, Republički zavod za zaštitu spomenika culture (Beograd) i Jugoslovensku kinoteku.

Serbia-Forum je sistem za digitalno predstavljanje nacionalne baštine Srbije. Projekat finansiraju finansiraju Ministarstvo kulture i informisanja i Ministarstvo prosvete i nauke Republike Srbije. Ovim projektom rukovodi Matematički institut SANU, a podržale su ga i brojne kulturne i naučne ustanove, među kojima su Narodna biblioteka Srbije, Arhiv Srbije, Biblioteka SANU, Biblioteka Matice srpske u Novom Sadu, Istorijski arhiv Beograda, Vizantološki institut SANU, Arheološki institut SANU, Beogradski univerzitet, Matematički fakultet, Filološki fakultet, Fakultet političkih nauka.

 

 

15. maj 2013.