Autorska prava i politike samoarhiviranja

 

Tokom 2016. godine časopis Health Information Library Journal posvetio je jedan segment inovacijama u medicinskim bibliotekama u okviru rubrike International Perspectives and Initiatives.

Ovi prikazi pokazujuu da su internet tehnologije donele inovacije, razvitak Web 2.0 u službi naučne literature i bibliotekrstva, ali i probleme koji predstavljaju barijere u razvijanju ove profesije.

Urednica serije prikaza je Jeannette Murphy, koja je želela da predstavi nove trendove u medicinskim bibliotekama istočnih zemalja (Iran, Katar, Turska).

Poslednja dva broja, urednica je posvetila balkanskim zemljama. U junskom broju, kao odeljak 19, objavljene su inovacije u medicinskim bibliotekama Makedonije Bugarske i Hrvatske, dok su u decembarskom broju, u odeljku 20, dati prikaz inovacija u medicinskim bibliotekama u Srbiji, čiji je autor Ana Ivković, bibliotekarka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i članica Sekcije bibliotekara i knjižničara ZIS, i prikaz medicinskih biblioteka u Sloveniji, koji su napisale Ana Marija Rožič i Nana Turk.

 

Podaci o tekstu:

Ivkovic, Ana, Anamarija Rožić, and Nana Turk. 2016. “International Trends in Health Science Librarianship Part 20: The Balkan States (Serbia and Slovenia).” Health Information & Libraries Journal 33 (4): 329–33. https://doi.org/10.1111/hir.12154.