Autorska prava i politike samoarhiviranja

Sekcija bibliotekara i knižničara ZIS uspešno je započela realizaciju projekta uključivanja izdanja naučnoistraživačkih instituta Srbije u Partnerski program „Gugl knjige“. U ovom trenutku u program je ukljucena 71 publikacija, od čega su 64 u otvorenom pristupu. Pregled publikacija može se videti na ovoj adresi: http://books.google.com/books?uid=114121606221827762843&source=gbs_lp_bookshelf_list.

Partnerski program „Gugl knjige“ je servis koji omogućava izdavačima, autorima i drugim nosiocima autorskih prava da svoje publikacije potpuno besplatno promovišu na internetu posredstvom online knjižare „Gugl knjige“. Izdavači ili autori koji učestvuju u programu šalju svoje publikacije Guglu (elektronske ili štampane verzije); pristigle knjige prolaze kroz OCR obradu i automatsko indeksiranje, nakon čega njihov sadržaj, delimično ili potpunosti (u zavisnosti od želje nosilaca autorskih prava), postaje dostupan korisnicima. Indeks Guglovog pretraživača knjiga inkorporiran je u indeks koji koristi Google.com, što omogućava veću vidljivost publikacija u ovom internet pretraživaču i pretraživost njihovog kompletnog sadržaja. Procedura slanja knjiga je vrlo jednostavna i potpuno besplatna.

Smatramo da institutima ovaj program može da posluži kao odlična platforma kako za objavljivanje publikacija u režimu otvorenog pristupa, tako i za promociju komercijalnih izdanja. Nadamo se da će se što veći broj instituta uključiti u ovaj program, a naša Sekcija će obezbediti stručnu pomoć za sve koji to žele.

 

 

16. jun 2013.