Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ i ove godine je bila domaćin centralne manifestacije obeležavanja Međunarodne nedelje otvorenog pristupa u Srbiji. Manifestacija je organizovana 25. oktobra 2013. godine.

Tom prilikom, dodeljena su počasna zvanja „arhonti otvorenog pristupa Univerziteta u Beogradu“. Ova počasna zvanja dodeljuju se zaposlenima na univerzitetu, istraživačima i bibliotekarima koji su u prethodnom periodu pokazali najviši stepen profesionalnosti u promovisanju principa otvorenog pristupa naučnim informacijama na Univerzitetu u Beogradu. Ove godine, počasno zvanje arhonta otvorenog pristupa dodeljeno je: Jasmini Nikolić, profesoru Filološkog fakulteta; Ivani Mirović, istraživaču Instituta za fiziku; Milici Ševkušić, bibliotekaru Instituta tehničkih nauka SANU; Miljani Todorović, bibliotekaru Matematičkog fakulteta; Ognjenu Blagojeviću iz Računarskog centra Univerziteta u Beogradu.

Čestitamo svim arhontima na počasnom zvanju, a naročito koleginicama Milici Ševkušić i Miljani Todorović, koje su aktivne članice naše Sekcije. Podsećamo da je 2012. godine zvanje arhonta otvorenog pristupa dodeljeno Ani Ivković, bibliotekaru Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, koja je takođe članica Sekcije biblotekara i knjižničara ZIS.

Nakon dodele počasnih zvanja, stručnjaci iz oblasti otvorenog pristupa održali su niz predavanja:


Biljana Kosanović, KoBSON

OA data sets: pregled stanja u svetskoj naučnoj komunikaciji i u Srbiji

Nevenka Antić, Creative Commons Serbia Legal Project Leader

Reforma autorskog prava i pravne inovacije Creative Commons

dr Stela Filipi Matutinović, Univerzitetska biblioteka

Predatorski časopisi kao Trojanski konj otvorenog pristupa

dr Dragana Stolić, Univerzitetska biblioteka

E-teze Univerziteta u Beogradu

 

Detaljnije informacije: http://ubsm.bg.ac.rs/latinica/vest/170/obelezena-medjunarodna-nedelja-otvorenog-pristupa-2013

 

1395183 10151876344065829 854265041 n

 

 

28. oktobar 2013.