Logo ITN SANU

 

 
CENTRI I ODELJENJA
Novi materijali i nanotehnologije
Poluprovodnici i senzori
Robotika, mehatronika
Metalne konstrukcije u građevinarstvu

ENGLISH

 

Digitalni repozitorijum

NOVOSTI
 
3. februar 2011.

 

Dan Instituta tehniČkih nauka SANU

 


Prof. Dragan Uskoković

Akademik Nikola Hajdin
Prof. Branko Kovačević

Prof. Vera Dondur
Prof. Miloš Nedeljković
Prof. Danilo Suvorov
Prof. Stane Pejovnik
Prof. Nenad Ignjatović
 

U ponedeljak 20. decembra 2010. godine svečanim skupom obeležen je Dan Instituta tehničkih nauka SANU u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u prisustvu njenih čelnika, predstavnika Univerziteta, zaposlenih u Institutu, većeg broja studenata i gostiju iz Slovenije sa kojima uspešno sarađuje.

Skup je otvorio direktor Instituta podsetivši da je to četvrti uzastopni skup koji sumira aktivnosti Instituta tokom godine na izmaku, te da je proslavljanje Dana Instituta već postalo tradicija. Prvi ovakav skup održan je u decembru 2007. godine povodom obeležavanja šezdesetogodišnjice rada Instituta.

Prisutnima se najpre obratio predsednik SANU, akademik Nikola Hajdin, koji ih je pozdravio i rekao da je ovaj Institut jedini od SANU instituta koji se bavi izumima, projektima i rešenjima i od koga se očekuje da dalje unapredi svoju saradnju sa privredom.

Pozdravljajući slavljenike, rektor Univerziteta u Beogradu, prof. Branko Kovačević, je naglasio da je veliki problem i samog Univerziteta da ostvari jaču saradnju sa privredom kada ona realno jedva funkcioniše. Samim tim je i direktna primena ostvarenih naučnih rezultata spora ili minimalna.

Predsednica Saveta za naučni i tehnološki razvoj, prof. Vera Dondur, je najpre pozdravila slavljenika i istakla značajne uspehe koji su ostvarivali njegovi saradnici u različitim periodima u prošlosti. Njihova istraživanja, rad sa mladim ljudima, kao i aktivnosti u okviru Društva za istraživanje materijala, omogućili su veliki napredak saradnika Instituta u domenu njihove aktivnosti.

Nakon predsednice Saveta, prisutnima se obratio državni sekretar Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj, prof. Miloš Nedeljković, koji je čestitao Institutu na uspesima koje ostvaruje. On je naglasio da je donošenjem Zakona o SANU Ministarstvo spremno da prihvati svako rešenje, izmenu namene, čak i osnivanje novih instituta, kao i druge akcije koje SANU odluči da uradi u vezi sa svojim institutima. I Ministarstvu je u interesu da se što više ostvarenih rezultata primeni u saradnji sa privredom.

Prisutnima se obratio i prof. Danilo Suvorov, rukovodilac Odeljenja za nove materijale u Institutu «Jožef Štefan» i profesor na Međunarodnoj poslediplomskoj školi za nanonauke i nanotehnologije ovog instituta, ukazujući na dugogodišnju saradnju koju i Institut i Škola imaju sa ITN SANU, kroz niz bilateralnih projekata, poseta istraživača i naučnika, kao i boravka mladih istraživača u Ljubljani tokom koje su radili i rade na svojim magistarskim i doktorskim disertacijama.

Direktor Instituta, prof. Dragan Uskoković, ukazao je na najznačajnije rezultate ostvarene u 2010. godini I pored veoma teške finansijske situacije, sa 34 zaposlena saradnika, od kojih 15 nosi titulu doktora nauka, Institut je uspeo da održi uzlaznu liniju razvoja. Broj, kvalitet i citiranost publikacija veći su u odnosu na prethodne godine i svrstavaju Institut u rang kvalitetnih institucija. Šest saradnika Instituta unapređeno je u viša naučna zvanja, a odbranjene su jedna doktorska i jedna magistarska teza. Saradnici Institita dobili su niz međunarodnih i domaćih priznanja. Prof. Uskoković je na kraju istakao da su za značajniji porast kvaliteta naučnog rada potrebna daleko veća finasijska sredstva, koja bi Institiut spremno znao da upotrebi s obzirom na ogroman istraživački potencijal kojim raspolaže.

Nakon izlaganja prof. Uskokovića, počasni gost proslave, prof. Stane Pejovnik, rektor Univerziteta u Ljubljani, održao je predavanje na temu „Univerzitet danas i sutra“. On je ukazao na najvažnije elemente uspeha koji su omogućili da se njihov univerzitet nađe na visoko prestižnoj Šangajskoj listi. Posebna pažnja je posvećena kvalitetnom naučnoistraživačkom radu i obezbeđivanju uslova za kvalitetan rad. «Uložili smo značajna sredstva u najsavremeniju opremu za naučnoistraživačke radove, organizovali smo velike istraživačke grupe jer iz njih lakše dolazi do radova u časopisima visokog ranga, što je preduslov za visoko rangiranje na Šangajskoj listi. Nismo zadovoljni našim prosečnim brojem citata od 5.26 puta po članku i to nastojimo da povećamo. Doktorske studije smo u potpunosti reorganizovali. Na Univerzitetu, koji se sastoji od 23 fakulteta, imamo 19 doktorskih programa. Za uzdizanje privrede neophodno je da vlada adekvatno finansira univerzitet», istakao je prof. Pejovnik.

Na kraju svečanog skupa prof. Nenad Ignjatović, naučni savetnik Instituta i predsednik Programskog i organizacionog odbora 9KMI 2010, otvorio je Devetu konferenciju mladih istraživača „Nauka i inženjerstvo novih materijala“. U kratkom govoru izneo je podatke o prethodnim i ovogodišnjoj konferenciji koji govore o daljem razvijanju i značaju ove konferencije, koja je ove godine po prvi put stvarno međunarodna, sa članovima Odbora i učesnicima iz Evrope i Kanade, a ne samo iz zemalja bivše Jugoslavije, i sa engleskim kao službenim jezikom konferencije.

Proslava je završena koktelom, koji je održan u Klubu SANU.

 

 


 
   
Copyright © 2020 Institut tehničkih nauka SANU