Logo ITN SANU

 

 
CENTRI I ODELJENJA
Novi materijali i nanotehnologije
Poluprovodnici i senzori
Robotika, mehatronika
Metalne konstrukcije u građevinarstvu

ENGLISH

 

Digitalni repozitorijum

NOVOSTI
21. januar 2010.

 

Dan Instituta tehniČkih nauka SANU

 

U ponedeljak 21. decembra 2009. godine u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti svečanim skupom obeležen je Dan Instituta tehničkih nauka SANU.

Skup je otvorio direktor Instituta podsetivši da je to treći uzastopni skup koji sumira aktivnosti Instituta tokom godine na izmaku, te da se proslavljanje Dana Instituta ustanovljava kao tradicija. Prvi ovakav skup održan je u decembru 2007. godine povodom obeležavanja šezdesetododišnjice rada Instituta.

Prisutnima se najpre obratio predsednik SANU akademik Nikola Hajdin, koji je saradnicima Instituta poželeo uspešan rad tokom 2010. godine. Napominjući da je kao građevinski inženjer sa Institutom već 40 godina, Hajdin je podsetio da su u Institutu nekada bile značajne aktivnosti iz oblasti mašinstva i građevinarstva, izrazivši nadu da će izbor novih članova SANU dovesti do proširenja aktivnosti Instituta i na druge oblasti tehničkih nauka. Predsednik SANU je ukazao da su upravo instituti ti koji Akademiji daju radni karakter. On je, medjutim, izrazio sumnju da će Zakon o SANU, koji bi trebalo da reguliše odnose Akademije i njenih instituta, u dogledno vreme biti usvojen.

Pozdravljajući slavljenike, rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević, i sam inženjer elektrotehnike, podsetio je da se sve manje mladih opredeljuje da studira tehničke nauke. Oni koji su to učinili u najvećem broju su otišli u inostranstvo s obzirom da ničim nisu bili motivisani da ostanu u Srbiji, podsetio je on. „U armiju od 500.000 mladih, visokoobrazovanih ljudi, koji su kojekuda po svetu, država je uložila 12 milijardi evra i ništa nema od toga“, rekao je Kovačević. On je pozdravio odluku o podnošenju prijave za kandidaturu za ulazak Srbije u Evropsku uniju, ali je istovremeno upozorio da će otvaranje granice prema EU omogućiti novi „odliv mozgova“. Zato je, ocenio je rektor, SANU posebno pozvana da pomogne pri osmišljavanju modela koji bi omogućili da se mladi visokoobrazovani kadrovi zadrže u zemlji.

Nakon rektora Univerziteta u Beogradu, prisutnima se obratio državni sekretar Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj Miloš Nedeljković, koji je čestitao Institutu na uspesima koje ostvaruje. On je najavio da je u budžetu za 2010. godinu za nauku namenjeno devet milijardi dinara – jedna milijarda više nego 2009. godine, i da treba računati i na sredstva Nacionalnog investicionog plana. Državni sekretar je napomenuo da će Zakon o SANU biti donesen u paketu sa petogodišnjom strategijom naučnog razvoja i još dva propisa, ali nije mogao da precizira kada bi mogao da bude usvojen.

Direktor Instituta prof. dr Dragan Uskoković ukazao je na najznačajnije rezultate ostvarene u 2009. godini i pored veoma teške finansijske situacije, sa 34 zaposlena saradnika, od kojih 15 nosi titulu doktora nauka, Institut je uspeo da održi uzlaznu liniju razvoja. Broj, kvalitet i citiranost publikacija veći su u odnosu na prethodne godine i svrstavaju Institut u rang kvalitetnih institucija. Četiri saradnika Instituta unapređena su u viša naučna zvanja, a troje je odbranilo magistarske teze. Saradnici Institita dobili su niz međunarodnih i domaćih priznanja. Prof. Uskoković je na kraju istakao da su za značajniji porast kvaliteta naučnog rada potrebna daleko veća finasijska sredstva, koja bi Institiut spremno znao da upotrebi s obzirom na ogroman istraživački potencijal kojim raspolaže.

Nakon izlaganja prof. Uskokovića, počasni gost proslave, prof. dr Velimir Radmilović iz Nacionalnog centra za elektronsku mikroskopiju Berkli univerziteta u SAD, održao je predavanje na temu „TEAM projekat: transmisioni elektronski mikroskop sa korigovanim aberacijama i njegova primena u izučavanju nanostruktura“.

 
 

 

Drugi deo svečanog skupa bio je posvećen Osmoj konferenciji mladih istraživača „Nauka i inženjerstvo novih materijala“. Konferenciju je otvorio prof. dr Nenad Ignjatović, dr Ralf Krenert (Ralph Kraehnert), Tehnički univerzitet u Berlinu, Odeljenje za hemiju, održao je predavanje „Designing catalyst materials: nanoparticles of noble metals supported on oxide films with templated porosity“. Dr Krenert je laureat konferencije YUCOMAT 2009.

Proslava je završena koktelom, koji je održan u Klubu SANU.

 


KONTAKT

Prof. dr Dragan Uskoković
Institut tehničkih nauka SANU, Beograd
tel.: +381 11 2636 994
e-mail:dragan.uskokovic@itn.sanu.ac.rs

Milica Ševkušić (On-line urednik)
Institut tehničkih nauka SANU, Beograd
tel.: +381 11 2636 994, lok. 103
e-mail: biblioteka@itn.sanu.ac.rs

 

 

 
   
Copyright © 2020 Institut tehničkih nauka SANU